Facebook

Tradycje kulinarne

Gmina Bodzentyn to raj dla smakoszy. Żyzne gleby, czyste powietrze, tereny przyległe do parku świętokrzyskiego to znakomite miejsca, gdzie znajdziemy składniki do potraw, często o bardzo oryginalnej nazwie takich jak maścibrzuch, męcybuły, pasternocek, spyrok, baniocek i wiele innych. Każda ma własną historię i tradycję przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Każda z nich to wyjątkowy specjał gwarantujący nowe, nieznane wrażenia smakowe i zapachowe. Są różnorodne i pożywne, przygotowywane ze składników wyprodukowanych we własnym gospodarstwie. Stanowią nieodłączny element bogatego, regionalnego dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.
W folderze prezentujemy kilka przepisów na regionalne potrawy, które zdobywały nagrody wielu na konkursach kulinarnych i może pokusicie się o ich zrobienie lub zechcecie ich skosztować przebywając na terenie naszej Gminy Bodzentyn.

Przepisy:

Baniocek

Chleb Bodzentyński

Kwas burakowy po wzdolsku

Marchwiok

Maścibrzuch

Męcybuły

Pasternocek

Placek spod kamienia

Spyrok

Zalewajka świętokrzyska

Zimiocosz