Święto Golonki na Rynku Górnym w Bodzentynie -zdjęcia i wideo

Premierowe wydarzenie zatytułowane "Bodzentyńskie Smaki Golonki" odbyło się w niedzielę 9 września na Rynku Górnym w Bodzentynie. Podczas kilkugodzinnego wydarzenia mieszkańcy jak i przybyli goście mogli spróbować soczystej golonki, pysznych wypieków, bodzentyńskiego tradycyjnego chleba oraz posłuchać regionalnych zespołów i nie tylko. Organizatorami Smaków Golonki był Samorząd Miasta i Gminy Bodzentyn oraz Miejsko - Gminne Centrum Kultury i Turystyki w Bodzentynie.

Święto golonki na bodzentyńskim rynku rozpoczęło się o 15:00 od powitania zebranych gości i drużyn przez burmistrza Dariusza Skibę oraz dyrektora Miejsko - Gminnego Centrum Kultury i Turystyki Marcina Sikorskiego.

Ktoś pytał mnie dlaczego golonka w Bodzentynie, otóż drodzy Państwo taki pomysł narodził się rok temu aby w naszym mieście przygotować coś z kulinariów. Mamy w Bielinach zalewajkę, w Bobrzy pierogi, mamy również w regionie truskawkę więc postanowiliśmy w naszym średniowiecznym mieście, które ma już ponad 600 lat stworzyć wydarzenie poświęcone golonce, staropolskiemu jadłu, które można podawać z kapustą, z warzywami, chrzanem, musztarda oraz z piwem. Bardzo ważne jest to, aby te staropolskie kulinarne tradycje kultywować. - mówił burmistrz Dariusz Skiba podczas otwarcia wydarzenia. 

Niedzielnemu wydarzeniu towarzyszył konkurs kulinarny na najlepszą golonkę. Do konkursu zgłosiło się pięć zespołów, trzy z Gminy Bodzentyn oraz dwa z Bielin. Świętokrzyskie Jodły zaprezentowały Golonkę po Chłopsku, Piotr Brożyna z Porąbek przyjechał do Bodzentyna z Golonką z Porabek, Karczma Izba Dobrego Smaku z Huty Szklanej z Golonką w Piwie, Wolanie spod Łysicy z Pieczoną Golonką w Kapuście oraz Zespół Miejska Góra z Golonką w Kapuście w Bramburkami. Uczestników oceniało specjalne jury, w którego skład weszła jedna osoba z każdej drużyny. Przewodniczącym komisji konkursowej został Bartłomiej Herbuś. Chwilę po degustacji golonek przez jury do stoisk ustawiały się kilkunastometrowe kolejki uczestników wydarzenia, którzy chcieli na własnej skórze przekonać się, która golonka jest najlepsza.

Wyniki konkursu kulinarnego na najlepszą golonkę:

I miejsce: Świętokrzyskie Jodły
II miejsce: Karczma Izba Dobrego Smaku
III miejsce: Produkcja Wędlin Wiejskich Piotra Brożyny

IMG 4118
IMG 4120
IMG 4122
IMG 4124
IMG 4125
IMG 4130
IMG 4134
IMG 4136
IMG 4138
IMG 4142
IMG 4145
IMG 4152
IMG 4158
IMG 4168
IMG 4169
IMG 4179
IMG 4186
IMG 4190
IMG 4195
IMG 4198
IMG 4201
IMG 4206
IMG 4207
IMG 4209
IMG 4212
IMG 4216
IMG 4222
IMG 4228
IMG 4232
IMG 4237
IMG 4243
IMG 4246
IMG 4248
IMG 4249
IMG 4251
IMG 4256
IMG 4259
IMG 4261
IMG 4262
IMG 4266
IMG 4271
IMG 4275
IMG 4276
IMG 4280
IMG 4283
IMG 4285
IMG 4288
IMG 4291
IMG 4295
IMG 4302
IMG 4304
IMG 4305
IMG 4309
IMG 4311
IMG 4313
IMG 4314
IMG 4316