Kolejny udany Festiwal Zupy Rybnej w Wilkowie za nami
Siedem drużyn na siódmą edycje Festiwalu Zupy Rybnej w Wilkowie zgłosiło się do konkursu na najlepszą zupę rybną. Podczas tegorocznego konkursu zespoły przygotowywały zupę z pstrąga. Oprócz zespołów nad zalew w Wilkowie 28 lipca przyjechało wielu turystów, mieszkańców regionu oraz artystów aby wspólnie bawić się i w pięknych okolicznościach przyrody. Jak co roku wydarzenie rozpoczęło się od krótkiego przywitania gości, przedstawienia zespołów oraz wręczenia niezbędnych składników do przyrządzenia zupy.
Siedem zespołów, jedna ryba a mimo to każda z zup smakowała zupełnie inaczej. Zespoły korzystając ze swoich oryginalnych przepisów prześcigały się w pomysłowości przyrządzenia zupy aby ostatecznie przekonać jury do swojego dzieła. Kilkadziesiąt minut potrzebowały drużyny aby przygotować swoje zupy pod względem smakowym, wizualnym i oryginalności. Następnie nadszedł czas na skosztowanie zup przez jury oraz chętnych uczestników wydarzenia.
Najlepszym zespołem okazał się „Adams Team” z Józefem Szczepańczykiem w składzie. Drużyna przygotowała wywar z pstrąga, do którego dodali m.in. pietruszkę, sok z cytryny, podsmażane pomidory, paprykę a nawet żółty ser. Drugie miejsce zajęło - Koło Gospodyń Wiejskich „Dąbrowianki”, a trzecie - Koło Gospodyń Wiejskich „Michniowanie”.
Podczas, gdy drużyny przyrządzały zupy na scenie odbywały się gry i zabawy oraz pojawiały się lokalne zespoły i artyści. Na zakończenie wydarzenia tradycyjnie odbyła się dyskoteka.
Organizatorami wydarzenia był Urząd Miasta i Gminy w Bodzentynie, Miejsko - Gminne Centrum Kultury i Turystyki w Bodzentynie oraz Stowarzyszenie Wilków - Nasz Dom
[widgetkit id="217" name="IV Festiwal Zupy Rybnej w Wilkowie 2019"]
Fot. MGCKiT