Pierwsze spotkanie z serii "Cztery Poru Roku" w skansenie w Bodzentynie - zdjęcia
Pierwsze spotkanie z serii "Cztery Poru Roku" w skansenie w Bodzentynie - zdjęcia
Zapoczątkowane w sobotę wydarzenie "Cztery pory roku na wsi i zagrodzie chłopskiej" w Zagrodzie Czernikiewiczów w Bodzentynie stanowi inaugurację cyklu czterech spotkań poświęconych kuchni i lokalnym tradycjom. Spotkanie, rozpoczęte o godzinie 14:00 w bodzentyńskim skansenie, umożliwiło uczestnikom posłuchanie wykładu Aleksandry Imosy z Muzeum Wsi Kieleckiej, która zaprezentowała zwyczaje i przesądy panujące w XIX wieku na terenie Bodzentyna i regionu wokół gór świętokrzyskich. W szczególności skupiła się na zimowych tradycjach i zwyczajach. Licznie zebrani widzowie mieli okazję dowiedzieć się, co królowało na chłopskich stołach zimą, jak określano zbliżającą się wiosnę oraz jakie przyprawy i składniki były używane w kuchni sprzed ponad 100 lat.
Po blisko godzinnym wykładzie uczestnicy mieli możliwość skosztowania tradycyjnych potraw przygotowanych przez KGW w Siekiernie. W wydarzeniu wzięli udział mieszkańcy, turyści, dyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej Tadeusz Sikora, dyrektor Biblioteki Publicznej i Centrum Kultury Marcin Sikorski oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Siekiernie.
Organiarzami wydarzenia była Biblioteka Publiczna i Centrum Kultury w Bodzentynie. Środki na organizacje spotkania pochodzą z projektu realizowanego dzięki Fundacji PZU.