Skip to main content
Partonat Burmistrza MiG Bodzentyn

Nexera Cyfryzacja Gminy Bodzentyn trwa!

Sukces "Katarzynianek" w XVII Konkursie na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego

Sukces "Katarzynianek" w XVII Konkursie na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego

Sukces "Katarzynianek" w XVII Konkursie na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego

08 lipiec 2024
Dokładnie 31 drużyn rywalizowało w XVII Konkursie na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego, któremu w tym roku przyświecało hasło „Z pasją nadziane”. Wydarzenie, które odbyło się w Bodzentynie, przyciągnęło kilkaset osób z całego powiatu kieleckiego oraz dziesiątki turystów, którzy chcieli obejrzeć, ale i posmakować tradycyjnych lokalnych przysmaków. Było coś dla ciała, ale również dla duszy, ponieważ na scenie zaprezentowały się również kapele biorące udział w XVII Powiatowym Przeglądzie Kapel Ludowych. Wydarzeniu towarzyszyła świetna zabawa, tańce, śpiew i pyszne jedzenie, co sprawiło, że wszyscy uczestnicy bawili się doskonale.

Konkurs rozpoczął się na placu Małej Targowicy w Bodzentynie punktualnie o godzinie 14:00. Starosta Powiatu Kieleckiego Tomasz Pleban oraz Burmistrz Miasta i Gminy Bodzentyn Dominik Dudek przywitali licznie przybyłych widzów oraz uczestników tegorocznego konkursu. Na scenie obok obu panów pojawiło się również jury konkursu w składzie: przewodniczący jury Seweryn Frąk, szef kuchni z hotelu Qubus, starosta kielecki Tomasz Pleban, Izabela Dziewięcka, dyrektor wydziału kultury w Starostwie Powiatowym oraz Stan Tutaj, satyryk.

Równolegle podczas smakowania potraw przez jury, na scenie prezentowały się kapele biorące udział w XVII Powiatowym Przeglądzie Kapel Ludowych. Każdy z zespołów przygotował jedno nadziane danie, które było oceniane pod względem wyglądu, smaku oraz sposobu podania i prezentacji przez przewodniczącego zespołu. Zespoły składały się z kół gospodyń wiejskich, klubów seniora, stowarzyszeń oraz osób indywidualnych.

Najlepszym zespołem w XVII Konkursie na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego okazała się drużyna Koła Gospodyń Wiejskich "Dary Lasu" z gminy Zagnańsk, które przygotowały pierożki nadziane śliwką i polane sosem miodowo-orzechowym. Drugie miejsce zajęły panie z Koła Gospodyń Wiejskich "Katarzynianki" z gminy Bodzentyn wraz z pierogami z boczniakami, które zaskarbiły sobie serca członków jury. Trzecie miejsce zajęło KGW Ostojanki z gminy Nowa Słupia z daniem Babcine knedle ze śliwką. Serdecznie gratulujemy!

Wydarzeniu towarzyszyła świetna zabawa, tańce, śpiew i pyszne jedzenie, co sprawiło, że wszyscy uczestnicy bawili się doskonale. Dzięki bogatemu programowi artystycznemu i kulinarnemu, zarówno mieszkańcy powiatu kieleckiego, jak i przyjezdni goście, mogli cieszyć się wyjątkową atmosferą, jaką stworzyli organizatorzy oraz uczestnicy konkursu.

XVII Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego to nie tylko rywalizacja kulinarna, ale przede wszystkim święto lokalnej tradycji, kultury i wspólnoty, które na długo pozostanie w pamięci wszystkich obecnych.

Wyniki: 

I miejsce – KGW „Dary Lasu” za potrawę - „Pierożki nadziane śliwką z polewą orzechowo miodową” ( Zagnańsk)
II miejsc – KGW „Katarzynianki” – „Pierogi z boczniakami” (Bodzentyn)
III miejsce – KGW „Ostojanki” za potrawę – „Babcine knedle ze śliwką” (Nowa Słupia)
oraz wyróżnienia dla:
1. KGW Śwarne Kakonianki za potrawę „Dzikie gołąbki ” (Bieliny),
2. KGW „Aktywna Brynica” w Brynicy za „Gołąbki cebulowe” (Piekoszów),
3. KGW ze Strawczynka za „Kule zapiekane po strawczynecku” (Strawczyn),
4. KGW „Chełmowianki” za ,,Zawijany Kurczak” (Nowa Słupia),
5. KGW „Świętokrzyskie Jodły” za „Włóczykije na leśnej pierzynie” (Bodzentyn),
6. KGW Wola Jachowa za ,, Udka nadziewane boczkiem zawijane” (Górno)
7. KGW Fanisławice za ,,Polędwiczka wieprzowa nadziewana suszonymi pomidorami w sosie kaparowo-parmezanowym z kopytkami” (Łopuszno)
8. KGW Wzdolskie Kołowrotki za ,,Plindze nadziane polem i lasem” (Bodzentyn)
9. Stowarzyszenie Świętokrzyskie Tkaczki za ,,Paczki tkaczki” (Bodzentyn)
10. Stowarzyszenie Wilków – Nasz Dom za ,,Comber jagnięcy z duszonym borowikiem” (Bodzentyn)