Święto Golonki na Rynku Górnym w Bodzentynie -zdjęcia i wideo
Premierowe wydarzenie zatytułowane "Bodzentyńskie Smaki Golonki" odbyło się w niedzielę 9 września na Rynku Górnym w Bodzentynie. Podczas kilkugodzinnego wydarzenia mieszkańcy jak i przybyli goście mogli spróbować soczystej golonki, pysznych wypieków, bodzentyńskiego tradycyjnego chleba oraz posłuchać regionalnych zespołów i nie tylko. Organizatorami Smaków Golonki był Samorząd Miasta i Gminy Bodzentyn oraz Miejsko - Gminne Centrum Kultury i Turystyki w Bodzentynie.
Święto golonki na bodzentyńskim rynku rozpoczęło się o 15:00 od powitania zebranych gości i drużyn przez burmistrza Dariusza Skibę oraz dyrektora Miejsko - Gminnego Centrum Kultury i Turystyki Marcina Sikorskiego.
Ktoś pytał mnie dlaczego golonka w Bodzentynie, otóż drodzy Państwo taki pomysł narodził się rok temu aby w naszym mieście przygotować coś z kulinariów. Mamy w Bielinach zalewajkę, w Bobrzy pierogi, mamy również w regionie truskawkę więc postanowiliśmy w naszym średniowiecznym mieście, które ma już ponad 600 lat stworzyć wydarzenie poświęcone golonce, staropolskiemu jadłu, które można podawać z kapustą, z warzywami, chrzanem, musztarda oraz z piwem. Bardzo ważne jest to, aby te staropolskie kulinarne tradycje kultywować. - mówił burmistrz Dariusz Skiba podczas otwarcia wydarzenia.
Niedzielnemu wydarzeniu towarzyszył konkurs kulinarny na najlepszą golonkę. Do konkursu zgłosiło się pięć zespołów, trzy z Gminy Bodzentyn oraz dwa z Bielin. Świętokrzyskie Jodły zaprezentowały Golonkę po Chłopsku, Piotr Brożyna z Porąbek przyjechał do Bodzentyna z Golonką z Porabek, Karczma Izba Dobrego Smaku z Huty Szklanej z Golonką w Piwie, Wolanie spod Łysicy z Pieczoną Golonką w Kapuście oraz Zespół Miejska Góra z Golonką w Kapuście w Bramburkami. Uczestników oceniało specjalne jury, w którego skład weszła jedna osoba z każdej drużyny. Przewodniczącym komisji konkursowej został Bartłomiej Herbuś. Chwilę po degustacji golonek przez jury do stoisk ustawiały się kilkunastometrowe kolejki uczestników wydarzenia, którzy chcieli na własnej skórze przekonać się, która golonka jest najlepsza.
Wyniki konkursu kulinarnego na najlepszą golonkę:
I miejsce: Świętokrzyskie Jodły
II miejsce: Karczma Izba Dobrego Smaku
III miejsce: Produkcja Wędlin Wiejskich Piotra Brożyny
[widgetkit id="187" name="Bodzentyńskie Smaki Golonki 2018"]